Det finns flera anledningar till att det är så pass populärt att träna med gummiband. För det första är det enkelt att träna med dem, och alla kan lära sig. Det finns gummiband i alla motståndsgrader så alla kan använda dem oavsett träningsnivå.
För det andra är det roligt att träna med gummiband. Det blir inte så allvarsamt, man kan kombinera övningar i det oändliga och man kan träna tillsammans. Gummibanden finns också i ett flertal olika färger, mönster och modeller vilket kan göra det än lite roligare att träna med dem.
Hur effektivt är det?
Träning med gummiband är en variant av styrketräning. Musklerna utsätts för motstånd som ökar i takt med att gummibandet spänns. Om man tränar med ett slappt gummiband är träningen inte vidare effektiv, men har man det spänt kan man räkna med effekt av träningen.
Med gummibanden kan du skonsamt och successivt öka belastningen på kroppen för att uppnå en högre styrka. Gummibanden ger aldrig så hög skaderisk som vanlig tyngdlyftning utan istället kan man välja lite mer motstånd och fler repetitioner. Dock kan det vara svårt att veta exakt belastning med gummibanden.
I vår artikel får du läsa mer om att träna med gummiband.
Fördelar med att träna med gummiband
Tränar flera saker
Med ett gummiband tränas både core, stabilitet, koordination, styrka och kondition. Du kan själv välja vilka övningar du vill göra för att finna den som ger dig bäst effekt. En sak vi verkligen gillar med gummiband är att man kan tränar musklerna även under den excentriska fasen.
När du använder gummiband anpassas också träningen efter muskelkurvan. När du är som starkas möter du mest motstånd vilket kan vara positivt i många avseenden.
Går att variera motståndet
Genom att använda flera gummiband, eller genom att ha olika sorter av dem kan man variera motståndet. Många gummiband är indelade i färg efter motstånd och det gör att man lätt kan skilja dem åt. Dessutom kan man kombinera användandet av gummiband med träning då man har fria vikter.
Skonsam träning
Något vi verkligen gillar med gummiband och träning med dem är att träningen är extremt skonsam för lederna. Man kan variera motstånd efter eventuell smärta och man belastar inte kroppen med mer än eventuellt kroppsvikt. Dessutom kan gummibanden användas vid i stort sett alla olika övningar. Man blir alltså inte fast i att göra några få lyft eller liknande vilket kan vara väldigt skönt när man tränar.
Som synes finns det alltså väldigt många olika fördelar med att använda gummiband i sin träning. Gummibanden är dessutom relativt billiga och det går att testa om man är osäker på om man gillar redskapet eller inte.
Nackdelar med att träna med gummiband
Precis som när det gäller annan träning finns det också en del nackdelar med att använda gummiband. Många av de här nackdelarna är dock mycket individuella och de kan avhjälpas. Bara för att en person upplever några olika nackdelar är det inte säkert allt någon annan ser det som nackdel alls.
Kan vara svårt att variera motstånd
Ibland kan det vara svårt att variera motståndet. Om man vet att ett gummiband är för klent, men ett annat för tufft är det inte helt lätt att hitta ett mellanting. Då kan man behöva använda dubbla gummiband av den för klena sorten för att finna ett motstånd som fungerar. Med en träningsmaskin väljer man bara en vikt mer eller mindre.
Kan gå sönder
Träningsband kan gå sönder och man måste byta ut dem kontinuerligt. Gummiband kan också sträckas ut och inte längre de det motstånd man behöver. Ett gummiband som går sönder under tiden man tränar kan ge en ordentlig snärt som både gör ont och kan skapa obehag för lång tid framöver. Det kan också vara svårt att se om gummibandet blir slitet, vilket i sin tur ökar skaderisken.
Man vet inte exakt motstånd
När man tränar med viktskivor eller på en maskin vet man alltid hur mycket vikt man lyfter, och det går att skriva upp. Med ett gummiband är det svårare eftersom motståndet ökar successivt i takt med att gummibandet sträcks ut. Att komma ihåg exakt hur mycket man sträcker ut sitt band är en total omöjlighet.
Kan ibland krångla till övningar
Några anser att gummibanden ibland kan krångla till lätta övningar. De ska träs på kroppen, de rullar ner och ibland kan de inte alls fästas så som det behövs för en viss övning. Man kan dessutom råka fastna i banden om det vill sig illa.
Hur börjar man använda gummiband
Det är lätt att börja träna med gummiband. Hur man börjar kan bero lite på målet med träningen, den aktuella situationen samt vilken träningsbakgrund man har. Om man är helt otränad kanske ett längre gummiband med lågt motstånd passar perfekt, medan det inte alls fungerar för den vältränade. Genom att prata med personal på gymmet eller genom att ta del av vår guide får du mer kött på benen när det kommer till att börja med gummiband.
Börja träna
När du köpt passande gummiband kan du försiktigt prova dig fram till vilken sort som passar bäst för dig. Det finns smarta set med flera träningsband och då får du sorter som passar de flesta övningar.
Oavsett om du tränat med gummiband eller inte innan kan det vara perfekt att börja träna tillsammans med andra. Inom träning med gummiband finns inga höga krav utan alla gör sitt bästa. Träffas ute, på gymmet eller hemma och träna tillsammans. Det är ett roligt sätt att umgås och dessutom kan man lära sig olika övningar av varandra. Kanske finns det något proffs i gemenskapen som tränat länge med sina gummiband?
Hitta enkla övningar
Det finns faktiskt en hel hög med olika övningar som går att göra med gummiband. Vi kan till exempel tipsa om att använda dem vid vanliga armhävningar, dips och mycket annat. Olika övningar passar olika bra för olika personer. Dessutom kan övningarna vara olika bra beroende på vad man har för mål med sin träning. Ibland kanske man vill träna mer balans än styrka till exempel och då kan det vara aktuellt med helt andra övningar.
I vår artikel tar vi upp tre lätta övningar som kan göras med gummiband. Övningarna är så lätta att alla kan göra dem, och dessutom justeras motståndet med gummibandet under träning.
3 lätta övningar med gummiband
- Lateral band walk
- Resistance band squats
- Donkey kick
Här presenterar vi tre lätta övningar som alla kan göra med hjälp av gummiband.
Lateral band walk
Det här är en perfekt övning för höfter och lår. Trä ett gummiband över båda benen och låt det stanna precis ovanför knäna. Fötterna placeras med en höftbredds mellanrum. Huka dig ner något, men håll ryggen rak. Du ska inte ha rumpan parallellt med golvet utan mer bara flexa i knäna. Ta ett steg åt vänster. Följ efter med andra benet. Fortsätt ta små steg åt vänster, och byt sedan riktning.
Tänk på att alltid ha fötterna med en bits mellanrum och andas djupt. Nacken och ryggraden ska vara i neutral, rak position för att övningen verkligen ska göra full nytta.
Resistance band squats
Använd ett kortare gummiband och fäst det kring båda knäna. Ställ dig med fötterna höftbrett isär och böj knän samt höfter så låren hamnar parallellt med golvet eller lägre. Låt knäna och tårna peka framåt, eller något i sidled. Pressa upp dig till rättuppstående igen och upprepa övningen. Gummibandet ska alltid vara spänt. Det ser du till genom att alltid pressa ut knäna en aning åt sidan.
När du gör dina squats kan du upprepa övningen mellan 10-15 gånger, eller så många gånger du orkar beroende på vilket motstånd du väljer att använda i bandet. Känner du att det blir för lätt att använda ett band med lite motstånd väljer du ett kraftigare band. Det medför att du får pressa ut ännu lite hårdare med knäna under övningen och det gör träningen svårare samtidigt som du får mer resultat.
Donkey kick
Donkey kicks är en bra övning för träning av rumpan. Ställ dig på alla fyra. Sätt gummibandets ena ände under handen, och sätt andra änden runt foten på den sida av kroppen du tränar. Det är utgångspositionen. Spänn magen och bålen. Håll ryggen rak, rikta blicken framåt och svanka inte. Tänk på att röra höften.
Sträck benet rakt bakåt och uppåt. I toppläget ska benet vara parallellt med ryggen. Du kan också böja knäet så foten pekar rakt upp istället för rakt ut i sparken. Upprepa övningen mellan 8-12 gånger. När du är klar med en sida byter du så gummibandet hamnar på motsatt hand samt fot.
Tänk på att motståndet är som starkast ju mer bandet sträcks ut. Känns det för tungt att sparka upp foten med böjt knä går det utmärkt att bara sparka rakt bakåt.
Sammanfattning
Det har blivit allt mer populärt att träna med gummiband – inte bara i Sverige utan även i flera andra länder. Gummibanden kan användas av både män och kvinnor. Dessutom finns de i flera olika färger, modeller och med olika motstånd för att alla ska kunna finna en variant som passar.
Fördelar och nackdelar
I vår artikel har vi tagit upp en del av de fördelar samt nackdelar som finns med att träna just med gummiband eller träningsband. Man kan klart se att fördelarna överväger. Banden är lätta att ta med, de kan användas av alla och till all träning och mycket mer. Men så finns också ett par nackdelar. De flesta kan man avhjälpa men man bör trots allt vara medveten om att gummibanden kan gå sönder, de behöver bytas ut och ibland är det svårt att få till exakt rätt motstånd.
Att börja med gummiband
Att komma igång med gummibandsträning är i dag inte speciellt svårt. Det går utmärkt att träna tillsammans, det finns bra grupper på gym och man kan läsa sig till en hel del. Här i artikeln tar vi upp tre praktiska och bra övningar som passar både nybörjare och de mer avancerade inom gummibandsträning.