Bästa skorna för vinterlöpning [Bäst i Test 2023]

Skorna Pris
vinyter1 se pris
vinter2 se pris
vinter34 se pris

Vinterlöpningsskor är skor framtagna speciellt för användning vid löpning under vintern. Skorna är vanligen av det något varmare slaget, men de ska vara bekväma att springa i. En av skornas viktigaste uppgifter är att hålla löparen på benen. På vintern är underlaget rejält skiftande och det kan vara is, snö, sandade ytor, asfalt och en hel del annat. De bästa skorna för vinterlöpning ska få bra grepp på alla ytor. Många skor för vinterlöpning är försedda med rejäla broddar av stål eller gummi på undersidan för att löparen ska kunna känna sig säker på alla underlag.

Något som också är speciellt för vinterlöparskor är att de ofta har en ovansida av någon typ av vattentätt material. Ett par vanliga löparskor släpper igenom och suger åt sig vatten om man springer i regn eller slask. Vi rekommenderar varmt ett par skor för vinterlöpning om man vill slippa bry sig om vädret under löpturen.

Här tar vi upp våra favoriter bland de bästa skorna för vinterlöpning.

Bästa skorna för vinterlöpning

 1. Saucony Peregrine Ice+Men
 2. Saucony Peregrine Ice+ Women
 3. Icebug NewRun M BUGrip GTX
 4. Icebug Arcus M BUGrip Gore Tex
 5. Icebug Rover M RB9X GTX

1. Saucony Peregrine Ice+Men

Saucony Peregrine Ice+ Men Black Vizi är en trevlig löparsko för vinterbruk. Den har en yttersula tillverkad av VIBRAM® ARTIC GRIP som ger perfekt grepp på alla typer av underlag både när det är kallt och torrt, eller ren is ute. Vi gillar att skon främjar det neutrala löpsteget samtidigt som innersulan med Everrun effektivt absorberar alla stötar. Med den här skon ges också extra svikt till löpstegen tack vare mellansulan i PWRFOAM.

En stor fördel är att ovandelen av skon är vattenavstötande. Materialet värmer lätt samtidigt som fötterna skyddas. Vi gillar den följsamma lästen, och att skon sitter stabilt på foten utan att vara för trång. Skon har ett dropp på fyra millimeter och det medverkar till att hela kroppen samt foten jobbar naturligt oavsett vilket underlag du än springer på. Skon är anpassad för män.

Fördelar:

 • 4 mm spår i yttersulan för bra grepp
 • Anpassade för naturliga löpsteg
 • Vattenavvisande ovansida

Nackdelar:

 • Skon är inte lämplig för den med lågt fotvalv

2. Saucony Peregrine Ice+ Women

Saucony Peregrine Ice+ Women Black Jade är en vinterlöparsko anpassad för kvinnors fötter. Skon har VIBRAM® ARTIC GRIP som ger bra grepp både på snö och is. Den har också en ovandel i vattenavvisande material som vi verkligen gillar. Ovandelen består av textil som behandlats, och förutom att hålla skon tät värmer den även foten lätt under löpningen. Vi tycker om att den här skon har en väldigt flexibel passform. Lästen är normal men även den med lite bredare fötter kan bära skon på ett bekvämt sätt.

Vi gillar också att skon främjar det naturliga löpsteget och att sulorna verkligen tar upp stötar på ett så pass effektivt vis. Mellansulan ger också kraft och mer sving i steget vilket också är en stor fördel både vid löpning uppför och utför.

Fördelar:

 • Sko med lätt vikt
 • Bra passform
 • Tålig sko

Nackdelar:

 • Kan kännas hal på torr asfalt

3. Icebug NewRun M BUGrip GTX

NewRun BUGrip GTX Black Poison kommer från märket Icebug och har effektiva dubbar på undersidan av skon för dig som vill springa säkert oavsett underlag. Skorna har också ett vattentätt membran, men är främst tillverkade för dig som springer på väg snarare än skogsstigar. De fungerar dock bra för löpning både under hösten och vintern.

Något vi gillar är det vattentäta GoreTex-membranet samt det smarta BOA-systemet som gör att man inte behöver knyta skorna på klassiskt vis.

Storleksmässigt har skon en medium läst, och en enorm fördel är den rymliga ytan för tårna. Det främjar ett normalt löpsteg där bäraren kan röra tårna fritt. Skorna har också en rak tålinje för att passa alla möjliga fotmodeller.

En nackdel är att dubbarna i stål blir obekväma om skorna bärs länge till exempel inomhus.

Fördelar:

 • Väldämpad sko
 • Ger stabilitet
 • Bra grepp

Nackdelar:

 • Broddarna slits ner
 • Kan skada känsliga underlag
 • Inte så varm
 • Broddarna känns vid torrt underlag

4. Icebug Arcus M BUGrip Gore Tex

Icebug NewRun M BUGrip GTX Black Poison är en av våra favoriter när det kommer till de bästa skorna för vinterlöpning. Skon har ett generöst utrymme framme vid tårna vilket bidrar till mer värme. Sulan har en bra stötdämpning och den breda basen ger komfort samtidigt som varje löpsteg blir stabilt. Sulan har också dubbar tillverkade i karbidstål som, förutom att vara slittåliga, också är starka rent greppmässigt. Tack vare det generösa antalet broddar – 17 stycken per fot, känner vi oss trygga även vid löpning på ren is.

En nackdel med den här skon anser vi är de fasta broddarna. Förvisso ger de ett bra grepp, men det känns lätt halt på till exempel butiksgolv och om du har trägolv i hallen finns det enorm risk för repor av broddarna.

Fördelar:

 • BOA-snörning
 • Bra storlek
 • Tillverkad av praktiska material

Nackdelar:

 • Fasta broddar
 • Känns inte helt vattentäta
 • Blir något stela i riktigt kallt väder

5. Icebug Rover M RB9X GTX

För vinterlöparen som gillar att springa eller gå i naturen under den kalla och blöta årstiden är Icebug Rover M RB9X GTX Black Slate ett självklart val. Den här skon har ett membran i GoreTex som garanterat håller dina fötter torra och varma vilket vi älskar. Skon har flera förstärkningar på ovansidan som skyddar foten och tack vare BOA-systemet behöver skorna inte snöras på traditionellt sett. Du skruvar bara på den lilla knappen för att spänna skon, och genom ett tryck lossas den. Vi gillar också att systemet bidrar till att skon följer fötternas form.

Tack vare den vridstyva mellansulan kan du räkna med avlastning på fötterna även om underlaget inte är helt jämnt. Den mjuka vadderingen i både plösen och hälkappan minskar också risken för skoskav och obehag på både längre och kortare löpturer.

Greppet hålls också på alla hala underlag tack vare den mönstrade yttersulan.

Fördelar:

 • Vattentät
 • Bra grepp

Nackdelar:

 • Högt pris
 • Något liten i storlek
 • Känns tung

Bästa vinterlöpningskorna för damer

När det kommer till att utse den bästa skon för vinterlöpning är Saucony Peregrine Ice+ Women definitivt det bästa valet för damer. Skon har en utformning som passar de flesta kvinnors fötter perfekt, och varianten har enorm greppbarhet på alla typer av underlag som kan förekomma under vintern.

En sko som används under vintern måste vara vattentät. Det är den här modellen! Men de behandlade materialen låter foten andas. Som användare behöver man alltså inte vara rädd för fotsvett eller dålig lukt. Materialen är också väldigt mjuka vilket leder till att fötterna kan röra sig fritt i skorna. Dock glider foten inte runt och skon är tillräckligt stabil för att kännas säker att springa i.

För den som söker en sko som både kan användas till promenader och till löpning på alla sorters underlag, både i skogen och i stan är det här helt rätt modell. Eftersom skon är så pass lätt känns det knappt som en sko för just vinterbruk, men det är överraskande hur pass varma fötterna trots allt håller sig.

Man kan inte heller klaga över skons hållbarhet utan det här är en modell som verkligen klarar tung belastning och långa turer.

Bästa vinterlöpningskorna för herrar

Saucony Peregrine Ice+ Men är utan tvekan de bästa vinterlöpningsskorna för herrar. Yttersulan ger grepp på alla underlag utan att du behöver extra broddar. Det är också väldigt praktiskt att ha en sko som är lättviktig men som samtidigt värmer när det är riktigt kallt. De vattenavstötande egenskaperna kommer du vara glad för när det börjar töa.

Den kanske främsta anledningen till att just den här skomodellen utses till den bästa för vinterlöpning är den trevliga stötdämpningen. Den märks av i varje steg, och särskilt uppskattad blir den vid löpning på is eller då det krävs lite hårdare islag med fötterna. Skorna är helt vattenavstötande vilket många uppskattar och det blir härligt att springa eftersom skom främjar ett naturligt löpsteg.

Det här är en sko anpassad för män och det märks både på design och utformning. Skon är något bredare, den finns i större storlekar och modellen formar sig fint runt hela foten utan att kännas trång.

Egentligen finns det inga nackdelar med den här skon, och det är inte konstigt att den utses till bästa variant för herrar. För den som har ett lågt fotvalv kan det dock behövas en eller annan typ av inlägg i skon för att den ska sitta optimalt.

Lämna en kommentar