Bästa kosttillskottet för löpare [Bäst i Test 2024]

Marklyft

Updated on:

Kosttillskottet Pris
1 se pris
2 se pris
3 se pris

Kosttillskott finns i väldigt många olika varianter och typer. En del av dem tas för att man vill bilda större muskler, andra för att man ska orka mer i träningen och vissa för att kroppen helt enkelt ska må bra. I den här artikeln tar vi upp flera olika typer av kosttillskott som är bra för löpare.

Måste man ta alla kosttillskott?

Det finns inget som säger att man måste ta alla kosttillskott. Man kan till exempel ta ett eller två, eller välja de som ger en den effekt man vill ha. Man kan också växla mellan olika typer av kosttillskott. Ibland kanske man behöver lite extra uthållighet, andra gånger kan man behöva fylla på elektrolyter eller salter. Vi kan också se att många löpare väljer kosttillskott som Whey eller annat protein.

Vilket är det bästa kosttillskottet?

Vilket som är det bästa kosttillskottet för löpare varierar riktigt mycket. Det beror på löpstil, den egna kroppen, kosten samt på vad man har för mål med sin löpning. Vi rekommenderar att man också tittar på vad man förväntar sig av sitt kosttillskott. Vi har här valt att ta upp ett antal olika tillskott som lämpar sig väl för den som tränar.

Bästa kosttillskottet för löpare

  1. Whey-80
  2. SB3 Probiotika
  3. Vitargo Electrolyte
  4. Vitamin B12
  5. Magnesium

1. Whey-80

Om man vill ha ut det mesta av träningen, och om man samtidigt vill bygga muskler gäller det att man äter rätt för att kroppen ska orka med. Om man har lite svårt att få i sig tillräckligt med protein kan vi verkligen rekommendera Whey-80. I den här produkten får du hela 27 gram protein per servering, och tre portioner per dag ser till att du får i dig allt protein du behöver. Det här är också en kanonprodukt för dig som vill hålla en diet med mindre kalorier eftersom en portion bara innehåller 140 kcal.

Flera smaker

Whey är ett vassleprotein med extremt bra lösbarhet i vatten. Du tar enkelt med dig pulvret och du kan blanda det var du än är. En stor fördel vi verkligen gillar är att pulvret finns i ett tjugotal smaker. Det finns alltså något för alla! Vissa sorter innehåller också koffein för dig som behöver en energikick.

2. SB3 Probiotika

Att ha en bra mag- och tarmhälsa är viktigt för alla, oavsett vilken nivå man tränar löpning på. SB3 Probiotika & Prebiotika innehåller hela 13 miljarder levande mjölksyrabakterier samt 200 mg C-vitamin och tre sorters prebiotiska fibrer. Produkten är smidigt förpackad i 30 dosstickor som töms i lite vatten, löses upp och sedan dricks. Du löser pulvret i en deciliter vatten och det räcker med en sticka per dag för att hålla magen i form. Vi kan varmt rekommendera att ta produkten i samband med mat.

Kombinera produkten

För allra bästa resultat av din träning kan du med fördel kombinera det här kosttillskottet med andra preparat. Här får du i dig nyttiga bakterier för magen, men produkten saknar viktiga mineraler till exempel. Probiotika och probiotika kan vi verkligen rekommendera till dig som går på diet eller om du bara upplever lite magbesvär i samband med löpningen.

3. Vitargo Electrolyte

Elektrolytblandningen från Vitargo kan vi verkligen rekommendera till alla löpare! Här får du en mix av snabba, lättsälta kolhydrater från kornstärkelse samt en optimal balans av mineraler samt elektrolyter. Det här kosttillskottet är perfekt för snabb energilagring och samtidigt optimeras vätske- och mineralbalansen i kroppen. Produkten innehåller bland annat Natrium, Kalium, Kalcium och Magnesium.

Dosering

För löparen rekommenderas två doser dagligen under tre dagar inför långlopp. Varje dos består av 1,5 dl pulver som blandas med 6-8 dl vatten. Om du tränar hårt bör du dricka en portion per timme under tiden du springer. Precis som när det gäller alla andra typer av kosttillskott ska inte heller elektrolyter tas i större mängd än rekommenderat.

Vi kan varmt tipsa om att ta elektrolyter i samband med ansträngning, särskilt om du ibland kan känna dig lite yr efter ett löparpass. Med den här produkten återställs kroppens balanser snabbt.

4. Vitamin B12

De här B12-vitamin kapslarna från Vitaprana innehåller hela 1000µg. Det är 4000 % av det rekommenderade dagliga intaget! Med den här produkten behöver du bara ta en kapsel per dag för att få i dig allt B12 du behöver för att hålla kroppen i form.

Om du som löptränar ibland känner dig trött och orkeslös kan vi verkligen tipsa om det här kosttillskottet. Tack vare den höga biotillgängligheten hos preparatet får du goda och snabba resultat redan efter första dosen. Med vitamin B12 får du en högre ämnesomsättning, normal funktion hos nerv- samt immunsystem och en högre uthållighet. Preparatet hjälper också till med celldelningsprocessen i kroppen samtidigt som de röda blodkropparna också återbildas snabbare när det finns rätt vitaminer i kroppen.

En sak vi verkligen gillar med just den här kapseln är att den samt innehållet är vegetabiliskt. Det betyder att även veganer och vegetarianer kan ta preparatet.

5. Magnesium

Med Star Nutritions Ultimate Magnesium får du hela 235 mg rent magnesium när du tar två kapslar. Tack vare att produkten innehåller kelaterat magnesium kan kroppen ta upp så mycket som möjligt av det för att du som löpare ska uppnå bästa resultat.

Mer än halva dagens intag

När du tar två kapslar av det här magnesiumet får du hela 62.7 % av det dagliga intaget och det hjälper dig som löpare enormt. Tack vare magnesiumet balanseras kroppens elektrolyter, trötthet minskar, muskelfunktion och proteinsyntes hålls normal och mycket annat. Magnesiumet från Star Nutrition tas i hög grad upp av kroppen och kan till exempel användas om du har svårt att få i dig ditt dagliga intag av magnesium via livsmedel.

Produkten i sig innehåller inga produkter från djurriket men den tillverkas i lokaler som hanterar fisk, mjölkprodukter och sojalecitin, och kan innehålla spår av ämnena. Därför är produkten inte vegetarisk eller vegansk.

Mer om kosttillskotten

Här tar vi upp lite mer om de olika kosttillskott vi berört i artikeln, samt lite om vilka fördelar de olika typerna av kosttillskott har för löpare.

Proteinpulver

Proteinpulver av olika slag gör att man lättare kan bygga muskler. Kroppen behöver proteinet för att kunna utvecklas och om man inte äter så proteinrikt eller om man går på diet kan utvecklingen avstanna oavsett hur mycket man tränar. Som manlig löpare kanske du vill kunna visa upp starka muskler och en snygg kropp? Du får stor hjälp på vägen genom att ta vassleprotein.

Probiotika

Probiotika håller magen i form. Det är minst lika viktigt att ha en bra mag- och tarmhälsa som att se till så musklerna får sin näring. Om magen och tarmarna inte mår bra kan de inte ta upp näringsämnen lika bra och då finns en stor risk att övriga kosttillskott går rakt igenom kroppen. Probiotika finns i flera olika varianter, och det är inte fel att välja en sort som också innehåller kostfibrer.

Elektrolyt

Elektrolyter har flera funktioner i kroppen. Elektrolyter är egentligen ett samlingsnamn för olika salter som klorid, kalium, natrium och magnesium. Som löpare tränar man ofta långa pass, som inte nödvändigtvis behöver vara högintensiva. Då är det enormt viktigt att ha en bra uthållighet. Utan elektrolyter i kroppen kommer man inte orka med sin träning och många manliga löpare menar att de orkar mycket mer bara efter ett par doser. Elektrolyterna ger också ett bättre vattenupptag i kroppen vilket även hjälper till med bland annat uppbyggande av muskler.

Vitamin B12

Vitaminen B12 har stor effekt på både träning och välmående. Vitaminen hjälper till med förbränning av både fett och protein i kroppen vilket är viktigt när man tränar. Nervsystemets normala funktionen underlättas också av Vitamin B12.

Som löpare är det i regel också roligt att se till så hår, hud, naglar och resten av kroppen håller sig i fint skick. Även här kommer B12 in i bilden. Ibland kan det vara svårt att få i sig den dagliga ransonen och då är ett kosttillskott väldigt bra!

Magnesium

Magnesium har flera fördelar för den som tränar. Du blir starkare, din uthållighet ökar, och du blir inte lika lätt trött. Magnesium hjälper också till med att hålla nervsystemets funktion samt det mentala på topp. Som man kan du också räkna med att potensen blir bättre och bibehålls när kroppen får i sig den dagliga halten av magnesium.

Lämna en kommentar