Bästa skivstången [Bäst i Test 2024]

Marklyft

Updated on:

En skivstång är en solklar utmanare även till moderna träningsmaskiner av olika slag. Alla kan använda en skivstång, man kan själv anpassa vikten och dessutom går det att utföra allehanda övningar med stången. Du kan träna både uthållighet, kondition och styrka med endast en skivstång.

Skivstången kan användas ensam, för bara en tom skivstång som lyfts tränar också musklerna. Man kan också belasta skivstången med olika vikter, man kan lyfta på olika sätt eller använda skivstången med till exempel en träningsbänk för att utmana eller variera sin träning än mer.

Olika typer av skivstänger

Det finns flera typer av skivstänger och vi har valt ut ett par sorter att jämföra i vår artikel. Vi har de lite kortare skivstängerna med små vikter som ofta kallas skolstänger. De passar perfekt för nybörjaren, eller för de pass då du inte vill lyfta så tungt. Vi har även cardio-stänger som är anpassade för till exempel aerobicsträning eller gruppträning med skivstång. Vi har såklart också tittat på de klassiska skivstängerna med internationella mått. De passar perfekt för den som vill träna hemma eftersom stången tål mycket vikt och är extremt allsidig.

Här hjälper vi dig att hitta den bästa skivstången för just din träning.

Bästa skivstängerna

 1. Internationell skivstång
 2. Skivstång Bronze
 3. Internationell Teknikstång
 4. Iron Gym
 5. Star Gear Bar

1. Internationell skivstång

Det här är en professionell skivstång av hög kvalitet som fungerar väldigt bra för bland annat styrkelyft. Skivstången har väldigt goda betyg, och det är kanske inte så konstigt med tanke på alla dess fördelar. Här får du fem års garanti på en stång som klarar 650 kilo och som passar alla vikter.

Det här är en väldigt greppvänlig skivstång, den har ett innerringsmått på 86 mm samt en yttre ring med måttet 91 mm. Skivstången är enormt tålig och den passar även på kommersiella gym. Dessutom får du hela fem års garanti!

Den här stången passar med alla viktskivor med en diameter på 50 mm. Tänk dock på att stången inte ska förvaras med vikter monterade på den. Oavsett om stången är tillverkad av extremt bra kvalitet eller inte kan den skadas av felaktig skötsel.

Fördelar:

 • Bra garanti
 • Hög maxvikt
 • Prisvärd för den som lyfter tungt

Nackdelar:

 • Något högt pris för hemmatränaren

2. Skivstång Bronze

Den här skivstången från Master Fitness kan vi verkligen rekommendera. Det här är en stång med internationella mått, den är av extremt bra kvalitet och den har flera bra egenskaper som är viktiga för den som tränar.

Skivstången är tillverkad av stål, och den är kromad till färgen. Stången passar perfekt till marklyft, squats, axelpress, bänkpress och andra sammansatta rörelser. Det är en skivstång i premiumvariant, och den kostar därför lite mer men den är väl värd sitt pris. Kvaliteten är så pass hög att redskapet kan användas både hemma och i föreningslokaler, men även på gym.

Om du är ute efter en skivstång som kan användas för alla möjliga varianter av träning, samt om du inte vill betala ut en stor summa för redskapet rekommenderar vi varmt den här stången.

Fördelar:

 • Fungerar med alla vikter
 • Tål hård träning
 • Bekväm att hålla i
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Enkel design

3. Internationell Teknikstång

Om du söker efter en mindre och lättare skivstång som fungerar utmärkt att träna teknik med kan vi verkligen rekommendera den här varianten. Den här stången väger endast 7,5 kilo och den är 180 cm lång. Tack vare det praktiska materialet aluminium är stången dessutom mycket hållbar och den tål hård träning. Maxvikten för stången är 50 kilo och den passar med andra ord också personer som inte lyfter så tungt, eller för de övningar där tung belastning inte krävs.

Den här skivstången kommer från Master Fitness och fungerar för de flesta typer av vikter. Du får fem års garanti mot konstruktionsfel vilket ger extra trygghet.

Det kan vara klokt att tänka på att den här skivstången främst är tänkt att använda separat. Den är relativt kort och kan därför ha svårt att passa i skivstångshållare över exempelvis träningsbänkar.

Fördelar:

 • Låg vikt
 • Hållbart material
 • Bra pris
 • Passa utmärkt för teknikövningar

Nackdelar:

 • Något låg maxvikt för den som vill lyfta tyngre
 • Kan ha svårt att passa i till exempel träningsbänkar

4. Iron Gym

Om du vill träna i hemmet men har begränsat med plats att förvara din träningsutrustning på är det här en skivstång vi verkligen kan rekommendera. Här får du en rak, justerbar skivstång som kan skruvas isär, samt en uppsättning vikter på totalt 20 kilo. Skivstången är mycket allsidig och passar för flera typer av träning.

En sak vi verkligen gillar är att de här vikterna är omslutna av ett mjukt plastlager. Det skonar både vikter samt golv när skivstången läggs ner. Behöver du justera vikten på stången använder du de praktiska fjäderlåsen för att snabbt lägga till eller ta bort en vikt.

Den här skivstången kan belastas med upp till 60 kilo, den har en diameter på 25 mm och den är bekväm att hålla i. Perfekt för både nybörjare och mer erfarna tycker vi!

Fördelar:

 • Tar liten plats
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Låg maxbelastning
 • Skivstången måste skruvas åt inför varje träning
 • Något smal skivstång

5. Star Gear Bar

Den här skivstången från Star Nutrition Gear kan vi verkligen rekommendera till dig som vill träna seriöst på hemmaplan. Här får du en skivstång av högsta kvalitet som passar träning för hela kroppen. Skivstången är lätt att använda, den väger sex kilo och passar alla viktskivor med en diameter på 25 mm. Stångens längd är 184 cm och maxbelastningen är 100 kilo.

Det här är vad vi anser vara en klassisk skivstång. Den har ca 37 cm sleeves på varje sida, det finns två praktiska och bekväma greppytor och viktskivorna går lätt att montera på stången.

Vi gillar också det extremt bra priset. Här får man väldigt mycket kvalitet för pengarna och stången håller garanterat för hård träning oavsett om du tränar kondition, uthållighet eller styrka.

Fördelar:

 • Lagom hög maxvikt
 • Tar lite plats
 • Bra för hemmaträning
 • Bekväm att lyfta
 • Passar många viktskivor

Nackdelar:

 • Lite tråkig design

Bästa skivstången för hemmabruk

Den bästa skivstången för hemmabruk är enligt oss, utan tvekan, Star Gear Bar 25 mm 184cm. Det här är en extremt allsidig skivstång med en längd på 184 cm. Den kan användas separat eller tillsammans med olika träningsbänkar eller ställningar. Oavsett om du vill träna styrka eller något helt annat rekommenderar vi den här stången.

Skivstång för tung och lätt träning

Det spelar ingen roll om du vill träna tungt eller lätt. Den här skivstången kan belastas med upp till 100 kilo, men det går lika bra att träna med endast den tomma stången. Stången väger ungefär sex kilo och att endast träna med den ger också styrka till musklerna.

Fäst vikter snabbt och enkelt

På den här stången fungerar alla viktskivor med en håldiameter på 25 mm alldeles utmärkt. Till stången hör smarta fästen som ser till att vikterna hålls på plats effektivt under hela träningspasset.

Platssparande

Den här skivstången är enkel att förvara. Den kan ställas i en garderob, läggas i ett ställ eller hängas på väggen. Precis som med alla andra skivstänger ska dock inte heller den här varianten förvaras med vikter när den inte används.

Det här är verkligen ett solklart val för dig som tränar hemma, oavsett hur höga ambitioner du har med din träning.

Lämna en kommentar