Bästa skorna för crossfit [Bäst i Test 2023]

Skorna Pris
crossfit1 se pris
crossfit2 se pris
crossfit3 se pris

Bästa skorna för crossfit

Vi rekommenderar verkligen den som vill syssla med crossfit att skaffa ett par skor särskilt avsedda för sporten. Några väljer att träna crossfit i vanliga gymnastikskor men det är inte alltid det bästa alternativet. De bästa skorna för crossfit har flera funktioner som är specifikt anpassade för just crossfit och några av dem tar vi upp här.

Skorna ska vara mångsidiga

Inom crossfit förekommer en hel del rörelser och sporten utmanar skon till sitt yttersta. De bästa skorna för crossfit ska kunna hantera snabba rörelser och lyft, och du ska kunna lägga maximalt tryck på skon.

Stötdämpning

En av de kanske viktigaste förmågorna hos crossfit skon är att kunna ta emot stötar. En bra stötdämpning minskar belastningen och skaderisken blir även dem mindre om skon tar upp den största kraften.

Skon ska ge foten stöd

Det är viktigt att en bästa skon för crossfit ger foten ett bra stöd. Även ankeln ska stödjas eftersom träningen sker med hög intensitet.

Bästa skorna för crossfit

 1. Gorilla Wear Gym Hybrid
 2. Adidas Adipower Weightlifting II
 3. Nike Savaleos
 4. Adidas Adi Power Weightlifting II
 5. Adidas Powerlift 4

1. Gorilla Wear Gym Hybrid

Om du söker ett par väldigt flexibla och multifunktionella skor som kan användas till både crossfit, gym och annat kan vi verkligen rekommendera Gorilla Wear Gym Hybrids, Black/Black. Skorna har en enorm hållbarhet och tål både belastning och frekvent användning. Viktmässigt är skon lätt, men det känns väldigt stabil vilket bidrar till en minskad skaderisk. Skon är tänkt att höja komforten, samtidigt som dess funktioner gör det lättare att träna och vi upplever att skorna verkligen fungerar som tänkt. En sak vi särskilt gillar är den höga sulan av EVA som tar upp stötar och som ger ökad stabilitet vid hårda landningar eller snabba rörelser. Sett till andningsförmågan kan den upplevas något dålig i skornas sidor, men ovansidan är tillverkad i mesh vilket ger lite ventilation. Skorna finns i storlek 36-47.

Fördelar:

 • Bekväm sko
 • Låg vikt
 • Snygg design

Nackdelar:

 • Något låg i höjd sett till ankelstödet
 • Ingen optimal andningsförmåga

2. Adidas Adipower Weightlifting II

Adidas Adipower Weightlifting II, Black/White är en förbättrad sko vars tidigare modeller funnits länge på marknanden. Skorna är tänkta att fungera för tyngdlyftning men vi anser också att de passar bra för crossfit. Den strömlinjeformade siluetten ger en snygg design, och ovandelen i vävd textil skapar god ventilation i skon. Tack vare de invändiga förstärkningarna blir skon stabil även längre upp mot ankeln. Foten omsluts i sin helhet, men vi tycker mycket om att skon har ett större utrymme för tårna så de verkligen kan röra sig fritt. En stor fördel är att både en rem samt snören fixerar mellanfoten, och den upphöjda hälen hjälper till med att behålla stabiliteten. Skon har en mellansula i TPU som inte kan komprimeras. Det ger både foten och skon extra stöd vid en tuff landning eller vid tung belastning.

Fördelar:

 • Har både snöre och rem med kardborre
 • God ventilation
 • Sula med bra grepp

Nackdelar:

 • Något högre pris

3. Nike Savaleos

Om man vill ha den bästa skon för crossfit kan Nike Savaleos verkligen rekommenderas. Vi gillar den extra breda, platta sulan som ger en stor stabilitet och säkerhet. Skon är främst tänkt att användas vid tyngdlyftning men den passar också optimalt vid crossfit eftersom skon tar upp stötar på ett väldigt bra sätt. Mellansulan är av en lite hårdare typ, och skon har en förhöjd häl som gör att du lätt kan ta kraft med hela foten i snabba rörelser. Stödmässigt ger skon ett bra stöd till hela foten, och för att få en tightare passform används kardborrebandet på skons ovansida. Vi gillar att skon finns i många storlekar, från 36-48 samt att skon har en väldigt snygg design. Dock kan den upplevas något varm under långa träningspass.

Fördelar:

 • Mesh insida
 • Mjuk, vadderad plös
 • Effektiv stötdämpning i hälen

Nackdelar:

 • Något för låg för att ge stöd åt ankeln
 • Upplevs som varm

4. Adidas Adi Power Weightlifting II

Adidas Adi Power Weightlifting II, Black är en sko som vi rekommenderar för den som tränar crossfit på en lite lättare nivå. Skon är framtagen för att användas av tyngdlyftare och har därför en förstärkt ovandel och mellansulan är gjord i TPU som inte kan komprimeras. Det är också praktiska detaljer vi gillar för den som utövar crossfit. Skon har en ventilerad överdel av vävd textil där förstärkningarna sitter invändigt. För att foten ska sitta bra på plats i skon finns såväl kardborrerem och snörning över mellanfoten samtidigt som hälen är något förhöjd. En sak som vi tycker är bra är att framfotsdelen av skon är väldigt flexibel. Det gör att crossfitutövaren enkelt kan röra tårna fritt. Det underlättar vid träning. En annan stor fördel är att yttersulan får väldigt bra grepp i alla underlag.

Fördelar:

 • Låg vikt
 • Bra ventilation
 • Hög stabilitet
 • Bra greppförmåga

Nackdelar:

 • Skon känns något trång

5. Adidas Powerlift 4

Adidas Powerlift 4, Black/White är även det en sko avsedd för tyngdlyftning. De har en lite högre prisklass, och passformen är smal vilket vi ser som en nackdel. Utformningen med en kil i mellansulan samt en rejäl rem över vristen som stödjer upp är dock till stor fördel inom crossfit. Skons sula är gjord av gummi vilket ger ett bra grepp. Ovandelen är av canvas och framfoten är öppen med en flexibel tå som vi gillar. Vi anser att man får mycket sko för pengarna, men samtidigt finns det en del nackdelar med skon. En sak vi inte riktigt ser som positivt är den relativt låga hälhöjden. Det känns också som att skon har en något sämre förmåga att ta upp hårda stötar från till exempel landningar.

Fördelar:

 • Mycket sko för pengarna
 • Kil i mellansulan för stabilitet
 • Snörning och rem över vristen
 • Hög skomodell

Nackdelar:

 • Skon känns varm
 • Smal passform

Använda tyngdlyftarskor till crossfit

Något många kanske reagerar på i vår artikel är att vi tar upp flera skor som inte utvecklats just för crossfit, utan för tyngdlyftning. Kan man alltså använda skor för tyngdlyftning inom crossfit? Det korta svaret är att: ja! Det går i regel alldeles utmärkt.

Eftersom crossfit kombinerar flera motionsformer och består av sammansatta, högintensiva rörelser, från bland annat gymnastik och tyngdlyftning förekommer en del av de rörelser samt tyngder som även finns i just tyngdlyftning. Skor som används inom tyngdlyftning måste vara hållbara och de ska kunna observera både stötar samt den tunga vikt som bildas vid ett lyft. Samma saker är viktiga att skon klarar inom crossfit.

Flexibla tår

Inom tyngdlyftning är det också vanligt att skon har en flexibel tå så utövaren kan använda tårna på effektivt sätt för balans. Det är också viktigt i crossfit. Skon ska även ge foten bra stöd och balans. Att använda en bra sko för tyngdlyftning som passar i storlek är därför väldigt praktiskt även inom crossfit. Skor för tyngdlyftning finns också i flera olika modeller, de får grepp på alla underlag och de ser till att fötterna hålls på plats i skon. För den som ska börja med crossfit, eller för den som tränat ett tag kan vi verkligen rekommendera att prova ett par skor avsedda för tyngdlyftning.

Bästa crossfitskorna för damer

När det kommer till crossfitskor kan man inte bortse från att män och kvinnor är olika. De väger olika mycket, har olika krav på sin utrustning och fötterna kan också se väldigt olika ut. Det medför att många klassiska crossfitskor som finns på marknaden – och som främst är utvecklade för herrar, inte alltid sitter så bra på damfötter. Självklart anser vi att även damer ska kunna träna crossfit och därför vill vi i vår artikel också ta upp ett par crossfitskor som är speciellt framtagna just för damer.

Women’s FastLift 325, black/white

De bästa crossfitskorna för damer är utan tvekan Women’s FastLift 325, black/white. Det är en sko med avancerad konstruktion som kommer från märken Inov-8. Skon är en allsidig träningssko med flera högteknologiska funktioner.

Skon har bland annat designats för att ge optimal funktion och känsla på flera underlag. Den tar upp stötar bra, och vara lätt till vikten. Skon fungerar både för tyngdlyftning och crossfit vilket vi verkligen gillar. Tack vare Power-Truss och EHC får bäraren bra stöd och support både i mellanfoten samt hälen. Vad vi också gillar är den bekväma passformen som kan anpassas individuellt för att skon ska sitta så som man själv önskar. En stor fördel är också stabiliteten. Skon är faktiskt de lättaste i klassen och det märks vid träning!

Lämna en kommentar