Är marklyft säkert?

Om marklyft är säkert kan vara ganska svårt att svara på med tanke på att det varierar från person till person. För vissa är marklyft inte säkert men för andra är det helt och hållet en stor möjlighet och även säkert. Det beror helt på om du har en skada sedan tidigare eller inte eller om du är skörare än andra. Sedan beror det helt på hur du utför lyften, om du inte utför lyften på ett korrekt sätt så finns det en väldigt stor risk att du skadar dig. Om du däremot utför lyften på ett korrekt sätt kan marklyften faktiskt vara något som är väldigt bra för din kropp. Om du är helt ny när det kommer till marklyft är det bra om du tar hjälp av en personlig tränare eller en instruktör som kan visa dig hur du ska gå till väga. Även om du har kört mycket marklyft tidigare kanske du inte har den rätta tekniken för lyften, så det kan vara bra även för dig som är van att få en genomgång av en personlig tränare eller en instruktör. Tekniken vid marklyft är väldigt viktig och du bör veta exakt hur du ska utföra marklyften för att de ska vara så effektiva och säkra som möjligt. Om du är helt nybörjare är det inte speciellt säkert att börja med en tung vikt, det är bättre att börja med endast stången som oftast väger runt 20 kg. När du sedan känner att tekniken sitter vid lyft med endast stången kan du testa lasta på lite vikt, om du känner att du tappar tekniken är det bara att ta av vikterna och fortsätta med endast stången ett tag till. Målet är alltid att ha samma goda teknik igenom hela lyftet och genom hela setet som du utför.

Allt du behöver veta om marklyft

Oavsett om du tränar på gym eller hemma eller om du är nybörjare på träning så har du nog hört talas om övningen marklyft någon gång? Det finns flera olika varianter av marklyft, bland annat raka marklyft och sumo marklyft. Marklyft har blivit en väldigt populär övning eftersom den tränar de största musklerna väldigt bra. Några exempel på vilka muskler som får jobba vid marklyft är bland annat, rumpan, ryggen och benen. Men när du ska börja köra marklyft är det viktigt att du har rätt teknik för att du ska få ut så mycket som möjligt av själva övning men också för att du inte på något sätt ska skada dig när du lyfter. Det viktigaste att tänka på när du ska göra ett marklyft är att du ska lyfta med benen och inte med ryggen. Vi har valt att göra denna artikel för att du ska få så mycket information som möjligt om marklyft så att du på ett säkert och bra sätt kan utföra denna övning och få så bra resultat som möjligt utan att riskera att skada dig allvarligt. Denna artikel är främst riktad till dig som vill veta mer om själva övningen.

Är marklyft bra för ryggen?

Marklyft är en övning som tränar många olika muskler, en av dessa är ryggen. Om du tränar på ett korrekt sätt med en vikt som du klarar av är marklyften väldigt bra för ryggen. Om du vill ha en muskulös rygg är marklyft en väldigt bra övning att ta till. Du behöver inte lasta på hur tung vikt som helst för att få resultat av din träning utan det är mest tekniken i marklyften som gör att du får en bättre rygg med mer muskler som syns. Om du har en skada i ryggen ska du vara väldigt försiktig med marklyften, du bör inte ha speciellt mycket vikt på stången utan istället kanske börja på en lite lägre vikt och sedan arbeta dig uppåt på högre vikter. Har du en ryggskada är tekniken i marklyften extra viktig, om tekniken är rätt är det mindre chans att du skadar dig, tänk därför på att ha en bra teknik och hållning igenom hela ditt arbetssätt. Men varför finns det risk att du skadar ryggen vid marklyft då? Jo, om du har fel teknik så blir det oftast ryggen som bli belastad, det vill säga att du lyfter med ryggen istället för benen.


För- och nackdelar med marklyft?

Det finns både för- och nackdelar med marklyft, dessa kommer vi att gå igenom i listorna här nedan. Fördelarna överstiger dock nackdelarna, marklyft är bra för kroppen.

Fördelar

  • Du kan få en mer vältränad rygg
  • Marklyften kan vara en bra rehabilitering efter skada
  • Du kan bli starkare i både rygg, ben och armar
  • Du kan få in mer flås i din träning med hjälp av marklyft

Nackdelar

  • Fel teknik vid lyft kan skada dig allvarligt
  • Allt för tunga vikter kan göra att du skadar dig
  • Marklyft kan vara en övning som tar långt tid att få resultat av

Är marklyft en bra övning?

Det enkla och mest generella svaret på om marklyft är en bra övning är faktiskt ja. Om du utför övningen på ett korrekt och säkert sätt är marklyftet en väldigt bra övning för att träna både ben, rygg, en del armar och sist men inte minst, rumpan. Marklyft är ju dessutom en basövning i många fall eftersom den tränar de största muskelgrupperna samtidigt. Något som är extra bra med marklyft är att det är en övning där du kan ta i en hel del. Kan du utföra bra marklyft så kan du även bli riktigt stark.

Slutsats

Vad har vi kommit fram till nu då? Jo, för det första så är marklyft en säker övning helt beroende på vilken bakgrund du har. Om du är skadad sedan innan, ja då kanske marklyften inte är lika säkra. Men om du inte är skadad och har rätt teknik så är marklyften helt ofarliga. Marklyft är en väldigt bra övning som används mycket som basövning i träningsprogram eftersom den tränar de allra största musklerna i kroppen, om du kör mycket marklyft i din träning så kommer du också märka att du blir väldigt stark i både ryggen och benen.

Lämna en kommentar