Fungerar testoboosters?

Marklyft

Updated on:

Fungerar testosteron tillskott?

På många träningssiter kan man finna testoboosters av olika slag. De kommer från många tillverkare, de har olika priser och innehållet kan till viss del skilja sig. Många som tränar vill bilda muskler och orka mer under träningen och det säger sig testoboosters kunna hjälpa till med. Men fungerar egentligen testoboosters och är det värt att lägga pengar på dem?

Tillskotten innehåller viktiga ämnen

När det gäller testoboosters och testosteron tillskott kan man inte bortse från att de innehåller flera ämnen som kroppen behöver för att testosteronproduktionen i kroppen ska vara den allra bästa. Halterna av de olika ämnena kan variera, liksom hur bra kroppen faktiskt tar upp dem. I de flesta testosteron tillskott återfinns ämnen som BAA, magnesium, järn samt flera andra näringsämnen. De kan även innehålla olika vitaminer som annars kan vara svåra att få i sig.

Om man har ett väldigt litet underskott av testosteron kan det ibland hjälpa med att man får i sig lite fler näringsämnen som just främjar testosteronproduktion och då kan receptfria varianter av tillskott hjälpa men om man har en mer uttalad brist eller om man verkligen vill se stora resultat kan det vara bättre att satsa på receptbelagda preparat.

Funktionen är omtvistad

Testosteron tillskott har en väldigt omtvistad funktion. Vissa menar att de får effekt, andra att de inte får det. I många fall kan effekten också vara rent placebo. Överlag fungerar dock inte testosteron tillskott på något sätt annat än som hjälp för kroppen att få i sig ämnen som bidrar till testosteronproduktion.

Överlag är det som så att testosteron tillskott inte egentligen fungerar, och att spendera pengar på receptfria varianter kan därför vara onödigt. Vill man köpa dem just som ett tillskott, och inte gå in med förväntningen att ork och muskelmassa ska öka är det såklart en annan sak men då finns det andra alternativ.

Vår slutsats är dock att receptfria tillskott inte fungerar så bra som det sägs.

I den här artikeln tar vi upp mer om vad testosteron tillskott innehåller, och du får även veta mer om de testosteron tillskott som faktiskt fungerar.

Vad innehåller testosteron tillskott?

Testosteron tillskott innehåller flera ämnen, vitaminer och mineraler som är nyttiga för kroppen. Här tar vi upp några av de saker som ofta finns i de olika tillskotten.

Bockhornsklöver

En av de mest populära ingredienserna i testosteron tillskott är bockhornsklöver. Det är en välkänd ört som många anser ger stora fördelar för hälsan. Örten kommer från början ifrån Indien samt Nordafrika men i dag odlas den över hela världen. Bockhornsklöver används i både för mat och i medicinskt syfte. Det sägs nämligen att det här är en ört som kan behandla och även motverka flera hälsoproblem. Det har gjorts vissa tester där Bockhornsklöver också visat sig kunna minska de enzymer som gör om testosteron till östrogen.

D-vitamin samt B-vitaminer

D-vitamin är ett vitamin som produceras i kroppen när den möts av solljus. Vitaminens aktiva delar är som ett hormon i kroppen, och det är lätt att drabbas av brist på D-vitamin under vintern när solljuset minskar. D-vitamin kan hjälpa till att öka testosteronnivån i kroppen, men även med att upprätthålla rätt vitaminbalans.

B-vitamin av olika slag har alla funktioner i att reglera testosteron i kroppen. Genom ett tillskott av dem hålls produktionen av testosteron igång samtidigt som kognitiva funktioner, minne med mera får lite extra hjälp.

Zink och magnesium

De flesta testosteron tillskott innehåller de här ämnena. Zink är en mineral som fyller över 100 funktioner i kroppen. Om man har lågt testosteron eller om man har lågt antal spermier kan det vara bra. Magnesium kan även det hjälpa till vid producering av testosteron. Magnesiumbrist kan också orsaka trötthet och mycket annat.

D-asparaginsyra

D-asparaginsyra är en aminosyra som bidrar till att kroppen i övrigt kan producera just aminosyror. De här syrorna används sedan i proteinsyntesen och de behövs för att muskeltillväxt ska fungera. De krävs också för att testosteron ska bildas i kroppen.

Övriga innehållsämnen

Det här är inte alla ämnen som finns i testosteron tillskott utan även andra sådana kan förekomma beroende på produktval. Här har vi dock tagit upp några av de vanligast förekommande varianterna.

Finns det testosteron tillskott som fungerar?

Om man har en riktigt låg testosteronhalt som konstaterats av sjukvården är det också dem man bör kontakta för att få behandling som verkligen ger den effekt som behövs. Självklart finns det testosteron tillskott som fungerar, men de är receptbelagda. De ges i regel som gel eller som injektioner.

Vad skiljer receptbelagda tillstånd från receptfria?

Det man kanske först lägger märke till är att de receptfria preparaten ofta är i tablett- eller kapselform. Så är inte fallet med receptbelagda testosteron tillskott. En annan sak som skiljer de olika preparaten åt är att de receptbelagda tillskotten faktiskt innehåller testosteron. Alla de tillskott som säljs receptfritt innehåller mineraler, vitaminer och andra ämnen som sägs kunna vara fördelaktiga för testosteronproduktionen, men de tillför inget testosteron. Om kroppen av någon anledning inte kan producera testosteron, och det inte har med brister i kroppen att göra kan den enda lösningen vara att faktiskt tillsätta testosteron utifrån.

Fungerar alltid de receptbelagda tillskotten?

Ja, överlag fungerar de receptbelagda tillskotten med testosteron väldigt bra. I regel får man först prova gel som innehåller testosteron. Den smörjs in på delar av kroppen, varpå testosteronet tas upp. Det kan sedan vara aktuellt att prova testosteroninjektioner. Ofta sker det om man får besvär av gelen eller om den inte ger tillräcklig effekt. Man kan också få injektioner om gelen visar bra resultat, men om man tycker det är väldigt bevärande att behöva smörja sig.

Om man upplever att korrekt effekt inte erhålls, eller om man får besvär av de receptbelagda preparaten kan man ofta justera doserna för att minska biverkningar samt för att få en bra testosteronhalt i kroppen.

Hitta rätt alternativ

Om man vill ha ett alternativ som garanterat ger effekt och som tillför kroppen testosteron är det receptbelagda preparat man ska välja, men vill man bara ge kroppen bästa möjliga chans kan receptfria tillskott provas.

Sammanfattning

För större muskler, mer uthållighet och starkare libido hos män behövs testosteron. Om man har för låga halter i kroppen kan det bland annat leda till att man blir trött, och man kanske inte orkar träna längre.

Det finns flera typer av receptfria tillskott som ska öka testosteronproduktionen, men de tillför inget testosteron och man kan inte vara garanterad en effekt. Tillskotten innehåller diverse olika vitaminer, mineraler och andra ämnen som är bra för kroppen, och de kan hjälpa till med testosteronproduktionen om man har brister i kroppen. Ibland kan det dock vara så att kroppen producerar för lite testosteron av andra anledningar. Det kanske inte går att avhjälpa med lite vitaminer. Då är det dags att få testosteron tillskott som verkligen fungerar.

De receptfria tillskotten ger inte alltid det resultat man längtar efter. Muskelmassa, uthållighet och andra effekter av en högre testosteronnivå kan utebli. Men det finns faktiskt testosteron tillskott som verklige fungerar. De är dock receptbelagda och innehåller testosteron, vilket receptfria preparat inte gör. De receptbelagda testosteron tillskotten ska skrivas ut av en läkare, och de kan precis som andra preparat ha biverkningar. Dock är man närmast garanterad att testosteronnivån höjs till minst en normal nivå i kroppen.

Lämna en kommentar