Måste man dricka proteinpulver?

Marklyft

Updated on:

Många som tränar, eller som vill gå ner i vikt väljer att dricka proteinpulver. Man kan antingen dricka dem istället för vanlig mat, tillsammans med vanlig mat eller som mellanmål mellan huvudmålen. Hur ofta och när man dricker proteinpulvret varierar en hel del beroende på varför man använder det.

Måste man dricka proteinpulver?

Nej, självklart måste man absolut inte dricka proteinpulver! Många lever sina liv helt utan att ens smaka proteinpulver någon gång. Men om man tar sin träning seriöst och verkligen vill ge musklerna det som behövs för att de ska kunna bli större och starkare är proteinpulver med rätt innehåll till väldigt stor nytta. Med proteinpulvret får man nämligen i sig långt mycket mer protein än vad till exempel en liten köttbit ger.

Många proteinpulver innehåller dessutom viktiga mineraler samt vitaminer som behövs för att hålla kroppen i trim. Om man vill se snabbare resultat och lätt få i sig den dagliga ransonen av protein är pulvret en väldigt bra lösning.

Fördelar med proteinpulver

En stor fördel med proteinpulver är att det är oerhört smidigt att ta med sig. Man kan lägga pulvret i en påse eller i en mindre burk och sedan blandas det bara med vatten eller mjölk. Proteinpulver håller också länge i rumstemperatur. Om man inte har tillgång till kyl eller frys ett tag behöver man alltså inte oroa sig för att pulvret blir dåligt. Dessutom krävs det inte att pulvret förvaras kylt under exempelvis transporter.

En annan sak många ser som en stor fördel är att proteinpulvret snabbt ger dagsbehovet av protein, antingen i en portion eller som flera mindre doser fördelade under dagen. Man behöver inte räkna ut exakt hur mycket protein som är i en viss kycklingbit till exempel.

Nackdelar med proteinpulver

Det finns också en del nackdelar med proteinpulver. Många av dem är individuella och inte alla ser nackdelarna. Det är exempelvis många som tycker det känns konstigt att dricka pulverdrycker, andra gillar helt enkelt inte smaken.

En annan nackdel är att en proteinshake inte kan ersätta alla mål. Det går att ta den istället för mellanmål, men det är ingen regelrätt måltidsersättning sett till innehållet. Man får inte i sig alla näringsämnen kroppen behöver för att överleva endast genom att dricka en proteinshake.

Det finns också många som upplever att proteinpulver inte mättar lika länge som till exempel en vanlig köttbit gör. Det är dock väldigt individuellt.

Måste man ta proteinpulver efter träning?
Proteinpulver har ingen uppiggande eller energigivande effekt. Det är inte heller lugnande, och det hjälper inte musklerna att återhämta sig direkt efter att man tränat. Det finns alltså ingen direkt fördel med att ta sitt proteinpulver genast efter träning. Det går faktiskt lika bra att ta proteinpulvret på förmiddagen, på kvällen eller just innan man ska gå och träna. Det beror helt på hur man är som individ. Upplever man att man får lite besvär från magen av sitt proteinpulver kanske det inte är optimalt att a det precis innan man ska sova eller just före ett hårdare träningspass.

Varför dricker många proteinpulver efter träning?
Vissa dricker sitt proteinpulver direkt efter träning för att få i sig lite extra vätska, andra för att de helt enkelt inte riktigt vet varför man använder proteinpulver. Det finns också några som dricker sitt proteinpulver direkt efter träning för att helt enkelt få det gjort. Man kommer ihåg att dricka det, och så har man fått i sig den dos av protein som behövs för stunden eller dagen.

Vissa anser att de mår bättre om de äter något kort tid efter sitt träningspass. Det kan bero på att man förlorat en del vätska under träningen, eller på att man ätit dåligt tidigare på dagen. Då kan det vara bra att få sig en proteinshake. Den är lättdrucken, enkel att tillreda och kroppen känns inte sådär tung som den kan göra efter en större måltid.

Att inta sitt proteinpulver efter träning är alltså inget måste, utan vill man använda sig av olika pulversorter går det lika bra att dricka dem till frukost, mellanmål eller på kvällen. Man får känna efter lite kring vad man själv föredrar när det kommer till att ta proteinpulver. För pulvrets funktion går det utmärkt att inta när som helst under dygnet.

Ska man dricka proteinpulver varje dag?

Man kan dricka proteinpulver när man känner för det. Pulvret har ingen uppladdningsfas och det behöver inte trappas ner. Man kan helt enkelt bara ta det de dagar man vill, och få effekt. Precis som att proteinpulver inte behöver tas en viss tid varje dag måste det inte heller tas under veckans alla dagar.

Att ta proteinpulver när man inte tränar

Ett omstritt rykte är att man bara behöver och ska ta proteinpulver när man tränar. De dagarna man inte utför tung fysisk aktivitet behöver man alltså inte protein. Det här r dock helt felaktigt. Kroppen behöver få i sig protein varje dag, oavsett vad man gör. Mängden protein man behöver få i sig kan dock variera en del.

Det går dock alldeles utmärkt att dricka proteinpulver även under de dagar då man inte tränar. Man kan såklart även ta det de dagar då man faktiskt är fysiskt aktiv. Ibland kan det helt enkelt gå snabbare att få i sig sitt dagliga proteinbehov genom pulver istället för att laga eller äta proteinrik mat. Så kan proteinpulver vara ett väldigt bra alternativ som ser till att muskler samt resten av kroppen kan fortsätta utvecklas även under de dagar så man inte nödvändigtvis tränar.

Hur ska man ta proteinpulver?

Något många uppskattar med proteinpulver är att det inte finns några strikta regler för hur man ska ta det. I sammanhanget är det viktigaste att man faktiskt får i sig den dagliga dosen protein – sedan om den kommer från mat eller från proteinpulver spelar ingen större roll. De dagar man kan äta bra och få i sig rätt mängd protein som kroppen tar upp behöver man inte tillsätta extra protein från pulver om man inte vill.

Proteinpulver är inte beroendeframkallande utan du kan helt enkelt ta det under de dagar det är nödvändigt.

Sammanfattning

Proteinpulver finns från flera olika märken och i många smaker. Det är inget man måste dricka, oavsett om man tränar mycket eller lite. Proteinpulvret kan dock vara väldigt praktiskt om man ibland har svårt att få i sig allt det protein kroppen samt musklerna behövs för att fungera optimalt. Många tycker det känns lite konstigt att dricka pulvershakes, och andra gillar inte smaken. Då kan det vara klokt att prova olika sorters pulver för att finna en variant man gillar.

Hur ofta ska proteinpulver drickas?

Man kan dricka proteinpulver när man känner att proteinintaget blir allt för lågt. Under en stressig dag, när man känner sig matt efter träningen eller när som helst. Proteinpulver måste inte drickas en viss tid på dagen, man behöver ingen uppladdningsfas och man måste inte dricka det varje dag bara för att man väljer det under en dag.

Proteinpulver fungerar både för den som tränar och för den som inte gör det.

Lämna en kommentar